Wednesday, 14 August 2013

Ruohonjuurisarjakuvaa Jyväskylän käsityökoulun taitopajoissa


(Short summary in English below)

"Ohjasin Jyväskylän käsityökoulun koululaisten taitopajoissa seinäsarjakuvan tekoa 3.–6.6.2013. Pidin neljänä päivänä neljän tunnin pajan neljälle eri koululaisryhmälle. Iältään ryhmäläiset olivat 6-15 -vuotiaita ja joka ryhmässä oli n. 10 oppilasta. Pajojen pitäminen oli hauskaa mutta myös haastavaa.

Aluksi tutustuimme worldcomics.fi -sivuihin ja saimme tietää, mikä seinäsarjakuva on ja mihin sitä voi käyttää. Seuraavaksi ryhdyimme toimeen. Teimme sarjakuvat Seinäsarjakuvan perusoppaan ohjeiden mukaan. Aluksi työ oli suunniteltava. Ideointi ei ollutkaan ihan helppoa.

Ideointi ei aina ole helppoa. Tekijä: Laura Tourunen

Kun idea oli selvillä, laadimme käsikirjoituksen ja kuvakäsikirjoituksen. Tässä vaiheessa oli hyvä suunnitella tekstien koot ja puhekuplien paikat. Seuraavat vaiheet olivat puhtaaksipiirtäminen, tussaus ja lyijykynäjälkien kumittaminen. Kun sarjakuvat olivat valmiit, kopioimme niitä 3 kpl, 2 osallistujalle (toinen esim. väritettäväksi) ja yksi Taitokeskuksen seinälle. Lopuksi pidimme katselmuksen töistä.
Kokosimme sarjakuvat alakerran käytävän seinälle ja pajalaiset saivat näin töitään esille muiden ryhmien ja vanhempien nähtäväksi."

Tekijä: Aino Vierola
Tekijä: Lassi Ruuttunen

Pajat ovat mukavaa kesätekemistä. Näin osallistujat kokivat sarjakuvan teon:

”Oli kivaa ja opin paremmin tekemään sarjakuvia”
”Täällä oli hauskaa ja kivoja tyyppejä”
”Täällä oli ihan OK. Tosin vähän tylsää kun tekeminen loppu. Oli se ihan kiva kun pysty piirtää mutta tekeminen loppu kesken kaiken”
”Sarjakuvasta tuli hieno, hieno idea tuo seinäsarjakuva!– –”

Kiitos kaikille osallistujille!

Tarja Nieminen 
(Kirjoittaja opiskelee Jyväskylän Taitokeskuksessa. Hän käytti ohjausharjoittelun sisältönä seinäsarjakuvan opettamista.)

Summary in English: Tarja Nieminen is a student of Applied Arts who used grassroots comics as a practical assignment in her studies. She had no previous comics training, but downloaded the manuals which are available on our website and her four workshops for children and youths (ages 6 - 15) went well.


No comments:

Post a Comment